Aanleveren van drukwerk met Spot-UV

Op zoek naar een unieke afwerking voor jouw drukwerk? Dan kies je voor een afwerking met Spot-UV! Het is een leuke techniek, maar er zijn zeker ook een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden in jouw opmaak. Zo kun je alleen perfecte bestanden aanleveren wanneer je kunt werken met InDesign of Illustrator. 

Hoe werkt Spot-UV? 

Voor jullie is het wellicht interessant om te weten hoe wij te werk gaan. We doen dit namelijk in meerdere stappen. Allereerst drukken we alle full colour delen van jouw ontwerp. Vervolgens brengen we op deze vellen soft-touch mat laminaat aan. Zodra alle vellen zijn voorzien van laminaat worden de delen die jij met Spot-UV wilt laten afwerking bedrukt met een transparante inkt (clearink). Deze delen worden vervolgens voorzien van een transparante folie naar keuze (Gloss of Kristal). Het is technisch niet mogelijk het laminaat weg te laten en/of een ander laminaat toe te passen. 

Hoe moet ik de bestanden aanleveren? 

Wij ontvangen van jou twee drukbestanden. 

Bestand 1 - CMYK bestand 

In dit bestand neem je alle full colour delen van jouw ontwerp op. Dit bestand sla je gewoon volgens onze standaard aanleverspecificaties voor digitaal & offset drukken op. Belangrijk is dat je in de bestandsnaam exact het woord 'CMYK' opneemt en hierin geen 'FOLIE' benoemd. Maak je geen gebruik van full-colour dan hoef je dit bestand niet aan te leveren. Wil je een enkelzijdige full-colour bedrukking? Lever dan altijd twee pagina’s aan waarvan één blanco.

Bestand 2 - Folie bestand 

In dit bestand neem je alle Spot-UV delen op. Deze delen maak je op in een steunkleur. Deze steunkleur moet exact 'CurrentFifthColor' heten. Ook dit bestand sla je op volgens ons standaard aanleverspecificaties voor digitaal en offset drukken. Geef duidelijk in de bestandsnaam exact het woord "FOLIE" aan en geen "CMYK". Wanneer je voor eenzijdig folie kiest, dan hoef je maar één pagina aan te leveren. Belangrijk: houd een minimale lijndikte aan van 0,5 pt (= +/- 0,2 mm)

De mogelijkheden en beperkingen van een afwerking met Spot-UV

Deze mooie techniek is niet voor alle ontwerpen 100% geschikt. Omdat de vellen meerdere malen door de drukpers gaan hebben we te maken met rek en krimp van papier. Hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan. Houd hier in je ontwerp rekening mee. Alleen dan ben je verzekerd van een perfect resultaat. 

Doordat het papier rekt en krimpt is het onmogelijk om de Spot-UV delen precies op de full-colour delen te drukken (marge kan ca. 1 mm zijn). Wij noemen dit 'sluitwerk'. Sluitwerk raden we dan ook echt af. 

Voorbeeld 1

De linker afbeelding is hoe jij jouw ontwerp hebt opgemaakt. De Spot-UV delen precies in het midden met daar omheen een witte lijn. Door de krimp van het papier kan de Spot-UV iets verschuiven, waardoor rondom niet altijd dezelfde witte rand over blijft. 

Dit raden wij af. Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Voorbeeld 2

De linker afbeelding hierboven is hoe je je ontwerp hebt opgemaakt. Je wil een rand van Spot-UV op een kleine afstand van de witte circkel. Door de krimp van het papier kan het de Spot-UV iets verschuiven. Het resultaat kan dan zijn zoals weergegeven in de rechter afbeelding.

Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van juiste bestanden voor deze techniek. Wij kunnen je hierin wel op voorhand adviseren. Mocht je hier behoefte aan hebben, mail dat even jouw bestand naar info@dwcprint.nl. We controleren het dan graag even voor je.