Algemene aanleverspecificaties digitaal & offset

Resolutie, kleurgebruik en afloop Offset en digitaal drukwerk 

Bestanden lever je altijd aan in pdf. De kleuren zijn opgebouwd in CMYK, tenzij je hebt gekozen voor het drukken in Pantonekleuren (alleen bij offsetproducties). 

Aanbevolen resolutie voor verschillende producten: 

  • Standaard drukwerk: 300 dpi 
  • A0 posters of groter: 200 dpi 
  • Kranten: 300 dpi

 

Goede resolutie

Slechte resolutie

CMYK, inktdekking en zwart 

Zorg dat je bestanden altijd in CMYK worden aangeleverd, tenzij er in PMS (Pantone) gedrukt wordt. De maximale inktdekking voor offset drukwerk is ca. 260%. Op deze manier ontstaan er geen vlekken bij de afwerking. Om hiervoor een goede, diepe kleur zwart te krijgen is het verstandig deze op te vouwen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20% en Black 100%. Gebruik deze waarden alleen voor volvlakken zwart en dus niet voor tekst. Indien deze waarden worden toegepast op tekst, bestaat de kans dat de tekst wat uitloop. Het advies voor zwarte tekst is standaard 100% Black. 

Voor digitaal drukwerk is de maximale inktdekking 400%. Wanneer je een echte diepe kleur zwart wilt, kun je deze max. aanhouden (C=100%, M=100%, Y=100% en K=100%). Zeker wanneer je kiest voor een papiersoort met een structuur (die je mooi egaal zwart bedrukt wilt hebben) is een hoge inktdekking echt een aanrader.

Formaat, afloop, snijtekens en veiligheidsmarges

Documenten moeten worden opgemaakt met 3mm afloop rondom het document. Vanuit InDesign en Illustrator kan jij jouw bestand exporteren/opslaan met 3mm afloop en snijtekens. Zorg dat de afbeeldingen ook daadwerkelijk nog 3mm doorlopen buiten het ontwerpkader zie het voorbeeld hieronder. 

Om ervoor te zorgen dat jouw drukwerk netjes wordt afgewerkt, dien je rekening te houden met onze veiligheidsmarge. Wanneer je deze veiligheidsmarge hanteert, weet je zeker dat er niet door belangrijke elementen gesneden gaat worden. Een snijmachine kan namelijk nooit op de mm nauwkeurig snijden. We noemen dit ook wel 'snijafwijking'. We adviseren jou 5 mm vanaf de snijrand vrij te houden van belangrijke elementen. Daarmee zit je altijd goed! 

Fonts, transparanties en bestanden Offset en digitaal drukwerk 

Fonts / lettertypes 

Gebruik je in je drukbestand veel verschillende fonts, dan is het advies deze om te zetten naar lettercontouren om fontproblemen in de productie te voorkomen. Het is ook mogelijk om met het exporteren naar een PDF bestand je fonts in te sluiten, echter bestaat de kans (met speciale fonts) dat dit niet altijd goed gaat. Controleer dit dus even voor je het bestand naar ons toestuurt. 

Geschikte bestandsformaten 

Alle drukbestanden ontvangen wij bij voorkeur in PDF, deze kunnen wij direct verwerken. In overleg kunnen we ook een aantal extra bestanden verwerken. Echter kunnen hiervoor meerkosten gerekend worden, wij moeten de bestanden namelijk dan nog drukklaar maken voor productie. Informeer hier alvorens naar.

  • .pdf Photoshop, Illustrator en Indesign 
  • .eps Illustrator (mits fonts in contouren) 
  • .psd Photoshop (in overleg) 
  • .ai Illustrator (mits fonts in contouren) Fonts / lettertypes Transparanties Geschikte bestandsformaten

Voor het verwerken van Office bestanden (zoals Word, Excel of PowerPoint) rekenen we altijd €25,- excl. BTW conversiekosten. 

Transparanties 

Transparanties zijn erg lastig om te ontdekken in een drukbestand, maar kunnen voor grote problemen zorgen. Vooral schaduwen en speciale effecten kunnen voor problemen zorgen. Om te zorgen dat deze fouten niet in het bestand voorkomen exporteer je het bestand als PDFX1a:2001. Zo vlak je het bestand af, en kan er bij het naar de pers sturen niks aangepast worden door de software van de pers. 

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden over het aanleveren van digitaal/offset drukwerk? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar: 088 - 33 88 500 of stuur een mailtje naar info@dwcprint.nl.