Aanleveren van bestanden met foliedruk

LET OP! De aanleverspecificaties voor foliedruk wijzigen met ingang van 22 oktober, lees hier de nieuwe specificaties.

Wil je echt iets speciaals? Laat jouw ontwerp dan voorzien van een folie! Voor het werken met folies moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zo is dit product alleen goed op te maken met de software van Adobe. Ga je met folie aan de slag? Gebruik dan bij voorkeur Illustrator of InDesign. 

Hoe werkt foliedrukken?

Om het bestand goed op te kunnen maken is het belangrijk te weten hoe we dit product maken. We doen dit in drie stappen. We drukken eerst het full-colour deel van je drukbestand. Op deze vellen brengen we dan een softtouch mat laminaat aan. Over het mat laminaat brengen we vervolgens de folie aan. Het is altijd nodig om onder het folie een softtouch mat laminaat aan te brengen, een ander soort laminaat of geen laminaat is technisch niet mogelijk. 

Hoe moet ik de bestanden aanleveren?

We hebben twee drukbestanden van je nodig om je ontwerp te kunnen voorzien van folie.

Bestand 1 - CMYK bestand

Hierin plaats je de full-colour opmaak die je onder het folie wil hebben. Dit bestand sla je vervolgens op met de gebruikelijke 3mm afloop en snijtekens rondom. Geef duidelijk het woord “CMYK” aan in de naam van dit bestand. Maak je geen gebruik van full-colour in jouw ontwerp? Dan hoef je dit bestand niet aan te leveren. Wil je een enkelzijdige full-colour bedrukking? Lever dan altijd twee pagina’s aan waarvan één blanco.

voorkant                                                                          


 

 achterkant (blanco)

Bestand 2 - Folie bestand

Dit bestand drukken we over je full-colour bestand heen. Hierin plaats je in 100% zwart (CMYK 0,0,0,100) het deel van je ontwerp wat je in folie gedrukt wil hebben. Houd een minimale lijndikte aan van 0,5 pt (= +/- 0,2 mm). Dit bestand sla je vervolgens op met de gebruikelijke 3mm afloop en snijtekens rondom. Geef duidelijk in de bestandsnaam het woord “FOLIE” aan. Kies je voor éénzijdig folie, dan is een PDF met één pagina voldoende. LET OP! Dit bestand moet een vector bestand zijn, met gerasterde beelden kunnen problemen ontstaan.

voorkant 

Eindresultaat

                                                        

Mogelijkheden en beperkingen van digitaal foliedrukken

De techniek die we bij DWCPRINT gebruiken voor het foliedrukken is relatief eenvoudig. Echter voor sommige ontwerpen niet 100% geschikt. Omdat we bij de productie van digitaal foliedrukken soms last hebben van krimp van het papier, kunnen er kleine verschillen ontstaan. Houd je hier in je ontwerp rekening mee, dan ben je verzekerd van een perfect resultaat!

Door de krimp van het papier tijdens de verschillende drukgangen is het soms lastig het folie 100% nauwkeurig te plaatsen op de full-colour bedrukking. Sluitwerk raden wij dan ook af, hieronder enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1

De linker afbeelding is hoe je je ontwerp hebt opgemaakt. Het goud precies in het midden met daarom heen een witte lijn. Door de krimp van het papier kan het folie iets verschuiven, waardoor rondom niet altijd dezelfde witte rand over blijft. 

Dit raden wij af. Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Voorbeeld 2

De linker afbeelding hierboven is hoe je je ontwerp hebt opgemaakt. Je wil een gouden rand op een kleine afstand van de witte cirkel. Door de krimp van het papier kan het folie iets verschuiven. Het resultaat kan dan zijn zoals weergegeven in de rechter afbeelding.

Dit raden wij af. Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Wat is wel mogelijk?

Op de afbeeldingen hiernaast geven we weer wat wel goed mogelijk is met onze manier van foliedrukken. Een vrijstaande tekst op het full-colour bestand is geen probleem. Een eventueel verschil van een halve millimeter is in dit ontwerp niet zichtbaar.

Bedrukking met enkel folie

Is er in jouw ontwerp geen sprake van een full colour bedrukking? Dan dien je bij het samenstellen van jouw foliedrukwerk bij 'Kies de bedrukking' aan te geven dat je 'geen bedrukking' wenst. Je hoeft dan geen CMYK bestand aan te leveren, enkel het bestand met de foliedelen. 

Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van juiste bestanden voor deze druktechniek. Wij kunnen jou hierin eventueel wel adviseren. Het is dan even van belang dat we het bestand, voor je het drukwerk definitief gaat bestellen, mailt naar info@dwcprint.nl. We controleren het dan graag even voor je. 

Wanneer er nog vragen/onduidelijkheden zijn over deze techniek horen we dit graag!