Algemene aanleverspecificaties grootformaat

Resolutie, kleurgebruik en afloop

Lever je drukbestanden altijd aan als PDF. De kleurwaarde dient te zijn ingesteld op CMYK. Probeer jouw drukbestand in de meest hoge resolutie aan te leveren. Bij hele grote formaten zal dit lastig zijn. Houd daarvoor onderstaande aan: 

Aanbevolen resolutie voor verschillende producten: 

 • Borden & doeken, bekeken van dichtbij: 70 DPI
 • Borden & doeken, bekeken van veraf: 30 DPI

prima resolutie v.s. slechte resolutie. 

CMYK, inktdekking en zwart

Zorg dat je bestanden altijd in CMYK worden aangeleverd. Dit zijn de drukkleuren. Lever jij jouw bestand aan in RGB, dan worden deze kleuren omgezet naar CMYK en bestaat de kans dat er verschil optreedt in de kleuren. 

De maximale inktdekking voor een goed resultaat is ca. 260%. Op deze manier ontstaan er geen vlekken bij de afwerking. Om een goede diep zwarte kleur te krijgen is het verstandig deze op te bouwen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20%, Black 100%. Gebruik deze waarden alleen voor volvlakken zwart, en dus niet voor tekst. Indien deze waarden worden toegepast op tekst kan de tekst wat uitlopen. Het advies voor tekst is standaard 100% Black. 

Formaat, afloop en snijtekens

Alle grootformaat producten (vlaggen, borden, spandoeken en groot formaat stickers) moeten rondom voorzien zijn van 10 mm afloop. In deze bestanden pas je GEEN snijtekens toe. 

 • de extra ruimte die vrijkomt voor zomen en/of tunnels wordt naar achteren gevouwen 
 • Houd 5 mm als veiligheidsmarge aan binnen het afgewerkte formaat. Hier dus geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten plaatsen. Hiermee voorkom je dat belangrijke elementen ongewenst wegvallen.

Gebruik je een template bestand? Dan mag je de lijnen die hierin worden aangeduid aanhouden. 

Fonts/lettertypes 

Gebruik je in je drukbestand veel verschillende fonts, dan is het advies deze om te zetten naar lettercontouren om fontproblemen in de productie te voorkomen. Wanneer je dit niet doet, is er een kans dat tijdens het rippen van jouw bestanden het lettertype wat je hebt gebruikt niet wordt herkend. Wanneer dit het geval is, zal deze automatisch worden vervangen voor een standaard lettertype, waardoor het er heel anders uit kan komen te zien. Het is ook mogelijk om met het exporteren naar een PDF bestand je fonts in te sluiten, echter bestaat de kans (met speciale fonts) dat dit niet altijd goed gaat. Controleer dit dus even voor je het bestand naar ons toestuurt. 

Alle drukbestanden ontvangen wij bij voorkeur in PDF, deze kunnen wij direct verwerken. In overleg kunnen we ook een aantal extra bestanden verwerken echter kunnen hiervoor meerkosten gerekend worden, wij moeten de bestanden namelijk dan nog drukklaar maken voor productie. 

 • .eps - Illustrator (mits fonts in contouren) 
 • .psd - Photoshop (in overleg) 
 • .ai - Illustrator (mits fonts in contouren) 

Het verwerken van Office bestanden is bij grootformaat producten niet mogelijk. 

Transparanties

In tegenstelling tot de aanlevering van drukwerk kunnen we met de grootformaat printers wel goed overweg met transparanties. 

 • Afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden. 
 • Toepassen oude standaard, zoals PDF/X-1a:2001 (Acrobat 4, PDF 1.3) raden wij af, vanwege afvlakking. 
 • Andere vormen van compressie en downsampling is op eigen risico. 
 • Onze RIP kan dankzij APPE (Adobe PDF Print Engine) goed omgaan met transparantie.

Opdelen

Bij elk materiaal zit je vast aan een maximaal plaatformaat. Zodra je boven dit maximale formaat komt geeft onze webshop hiervan een melding. Lever een op te delen ontwerp als geheel aan. Wij verzorgen de opdeling nauwkeurig in speciale software. Het maximale formaat per deel is afhankelijk van de plaatmaat/rolbreedte en/of de specificaties van de printer. Standaard delen wij de platen op in gelijke delen. Heb je andere wensen? Neem dan alvorens contact met ons op door te bellen naar: 088 33 88 500 of door een mailtje te sturen naar info@dwcprint.nl.

Dubbelzijdige bedrukking

Wil je een plaatmateriaal dubbelzijdig laten bedrukken? Houd dan rekening met het feit dat de bedrukking op de achterzijde enkele millimeters kan afwijken t.o.v. de bedrukking aan de voorzijde. 

Meerdere ontwerpen

Bestel je meerdere ontwerpen? Je levert altijd één pdf-bestand aan met hierin alle ontwerpen opgenomen. De volgorde is dan als volgt: voorkant ontwerp 1, achterkant ontwerp 1, voorkant ontwerp 2, achterkant ontwerp 2, voorkant ontwerp 3, achterkant ontwerp 3, enz. Stel je wilt 10 verschillende ontwerpen bestellen (dubbelzijdig bedrukt), dan bestaat jouw pdf-bestand uit 20 pagina's. Alle ontwerpen hebben dezelfde oriëntatie. Allemaal staand óf allemaal liggend.

Heb je vragen over bovenstaande? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder. 

Powered by Froala Editor