Algemene aanleverspecificaties grootformaat

date_range Laatst bewerkt: 1 maand geleden

Resolutie, kleurgebruik en afloop

 Lever je drukbestanden altijd aan als PDF. Bestanden lever je altijd aan in CMYK. Voor plaatmateriaal, vlaggen en spandoeken is een resolutie van 70DPI voldoende voor een goede kwaliteit. 

Aanbevolen resolutie voor verschillende producten: 

 • Borden & doeken, bekeken van dichtbij: 70 DPI
 • Borden & doeken, bekeken van veraf: 30 DPI

 

CMYK, inktdekking en zwart

Zorg dat je bestanden altijd in CMYK worden aangeleverd, tenzij er in PMS (Pantone) gedrukt wordt.. De maximale inktdekking voor een goed resultaat is ca. 260% voor een goed resultaat. Op deze manier ontstaan er geen vlekken bij de afwerking. Om een goede diep zwarte kleur te krijgen is het verstandig deze op te bouwen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20%, Black 100%. Gebruik deze waarden alleen voor volvlakken zwart, en dus niet voor tekst. Indien deze waarden worden toegepast op tekst kan de tekst wat uitlopen. Het advies voor tekst is standaard 100% Black. 

We gebruiken de informatie van steunkleuren (Spot colors) als referentie. Onze RIP-software bevat een bibliotheek met informatie zoals LAB-waarden om PMS kleuren zo goed mogelijk te benaderen. Aan de hand van de LAB-waarde en de eigenschappen per machine en materiaal (outputprofiel), wordt de meest effectieve CMYK-waarde gegenereerd. Gebruik PANTONE Solid Coated (C). Bij Uncoated kleuren (U) wordt de matte uitstraling gesimuleerd en komen kleuren er dus minder verzadigd uit. 

Formaat, afloop en snijtekens

Alle grootformaat producten (vlaggen, borden, spandoeken en groot formaat stickers) moeten rondom voorzien zijn van 10 mm afloop. In deze bestanden pas je GEEN snijtekens toe. 

 • de extra ruimte die vrijkomt voor zomen en/of tunnels wordt naar achteren gevouwen 
 • Houd dezelfde ruimte als marge aan binnen het afgewerkte formaat. Hier dus geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten plaatsen. 

Gebruik je een template bestand? Dan kan je dat bestand aanhouden.

Kleurprofielen 

Ingesloten kleurprofielen en uitvoerintenties worden als input gebruikt voor de RIP. Het RIP-proces bevat kleuromzetting naar het outputprofiel per printer en materiaal. 

 • We raden het gebruik van kleurprofielen van onze werkruimte aan. Zie kleurstellingen. 
 • Als geen kleurprofiel is ingesloten, dan wordt het kleurprofiel van onze werkruimte toegekend. 

Voor Adobe programma's raden we de voorinstellingen 'Europa, algemeen gebruik 3' aan. 

 • Kleurprofiel CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)

Fonts/lettertypes 

Gebruik je in je drukbestand veel verschillende fonts, dan is het advies deze om te zetten naar lettercontouren om fontproblemen in de productie te voorkomen. Het is ook mogelijk om met het exporteren naar een PDF bestand je fonts in te sluiten, echter bestaat de kans (met speciale fonts) dat dit niet altijd goed gaat. Controleer dit dus even voor je het bestand naar ons toestuurt. 

Alle drukbestanden ontvangen wij bij voorkeur in PDF, deze kunnen wij direct verwerken. In overleg kunnen we ook een aantal extra bestanden verwerken echter kunnen hiervoor meerkosten gerekend worden, wij moeten de bestanden namelijk dan nog drukgereed maken voor productie. 

.pdf Photoshop, Illustrator en Indesign 

.eps Illustrator (mits fonts in contouren) 

.psd Photoshop (in overleg) 

.ai Illustrator (mits fonts in contouren) 

Het verwerken van Office bestanden is bij grootformaat producten niet mogelijk. 

Transparanties

In tegenstelling tot de aanlevering van drukwerk kunnen we met de grootformaat printers wel goed overweg met transparanties. 

 • Afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden. 
 • Toepassen oude standaard, zoals PDF/X-1a:2001 (Acrobat 4, PDF 1.3) raden wij af, vanwege afvlakking. 
 • Andere vormen van compressie en downsampling is op eigen risico. 
 • Onze RIP kan dankzij APPE (Adobe PDF Print Engine) goed omgaan met transparantie.

Opdelen

Bij elk materiaal zit je vast aan een maximaal plaatformaat. Zodra je boven dit maximale formaat komt geeft onze webshop hiervan een melding. Lever een op te delen ontwerp als geheel aan. Wij verzorgen de opdeling nauwkeurig in speciale software. Het maximale formaat per deel is afhankelijk van de plaatmaat/rolbreedte en/of de specificaties van de printer. Standaard delen wij de platen op in gelijke delen. Heb je andere wensen? Neem dan alvorens contact met ons op door te bellen naar: 088 33 88 500 of door een mailtje te sturen naar info@dwcprint.nl.